Samenwerken geeft verduurzaming een impuls

Van alle leningen die het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) in 2017 verstrekte, gaat 18% naar inwoners van Overijssel. Daarmee is deze provincie netto de grootste afnemer van Energiebespaarleningen. Reden voor dit succes: de samenwerking tussen de provincie Overijssel en het NEF. Freek Kranen, programmamanager verduurzaming gebouwde omgeving bij de provincie Overijssel, belicht enkele succesfactoren.

Delen op social

Korting op de lening

In 2016 sloegen de provincie Overijssel en het Nationaal Energiebesparingsfonds de handen ineen om de woningvoorraad in de provincie te verduurzamen. De provincie bood haar inwoners via het NEF een rentekorting van ongeveer 0,7% op de Energiebespaarlening. Daardoor is het voor inwoners van deze provincie extra voordelig om geld te lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Inwoners van Overijssel die inloggen bij www.energiebespaarlening.nl, krijgen op basis van hun postcode direct een korting op de rente. “Dankzij de korting brengen we de rente op de lening onder de psychologische grens van 2%. Het effect is groot. Het aandeel Energiebespaarleningen dat het fonds heeft verstrekt in Overijssel is 18%.”

Meer kracht door samenwerking dan door concurrentie

Voordat de samenwerking met het NEF van start ging, werkte Overijssel al zes jaar zelfstandig aan de verbetering van de woningvoorraad. Een lening was ook onderdeel van de Overijsselse aanpak. “Voordeel van de samenwerking is dat we elkaar daarmee nu niet meer beconcurreren. De kosten zijn daardoor lager dan voorheen. Bovendien is het voor particulieren minder verwarrend. Zo creëren we eenduidigheid door samen te werken en vergroten we de afzetmarkt. Wanneer je de handen ineen slaat, heb je meer kracht dan wanneer je de concurrentie met elkaar aangaat.”

Goede infrastructuur voor informatievoorziening

Daarnaast bestaat er in Overijssel een goede infrastructuur wat betreft informatievoorziening. “In elke gemeente hebben we een energieloket waar inwoners terecht kunnen met vragen over de lening of energiebesparing. Verder hebben we in beeld welke bouwers en installateurs gespecialiseerd zijn in energiebesparing. Van dat netwerk maken we gebruik om inwoners te informeren over de Energiebespaarlening.” In aanvulling hierop reserveerde het NEF een bedrag voor de promotie van de lening. De provincie gebruikte dit voor een campagne bestaande uit onder meer informatieavonden, bannering op internet, online video’s en folders.

Tip: Maak gebruik van kennis en ervaring van anderen

Een succesfactor die Kranen zeker niet onvermeld wil laten is de samenwerking zelf: “De constructieve houding en snel handelen vanuit NEF is een van de succesfactoren.” Inmiddels heeft de samenwerking navolging gekregen in de provincie Drenthe en de gemeente Breda en Den Bosch. “Deze aanpakken zijn gestoeld op dezelfde samenwerkingsvorm en juridische onderbouwing. Samen hebben we bewezen dat deze aanpak werkt en we staan er voor open om onze kennis en ervaring te delen met andere provincies. Als ik een tip zou mogen geven, is dat dan ook: ontwikkel niet voortdurend zelf nieuwe concepten om energiebesparingen te bevorderen, maar maak gebruik van kennis en ervaring van anderen.”